Пропускане към основното съдържание

Неизвестно американско свидетелство за българската етническа принадлежност на Гоце Делчев от 1903г.

Това, което виждате не е фотошоп, измама или нещо друго. След като през изминалият месец открихме и оповестихме едно неизвестно за българската наука новозеландско сведение за българската етническа принадлежност на войводата Гоце Делчев, днес ще покажем още едно такова, което този път обаче е американско. То също е неизвестно за родната наука и поради тази причина трябва да бъде широко оповестено и въведено масово в научна употреба. Разглеждайки архивната база данни на Конгресната библиотека на Съединените американски щати, базирана във Вашингтон(САЩ), попаднах на броя от 11 май 1903г. на американският вестник "New York daily tribune", издаван в град Ню Йорк - САЩ. На стр.2 от въпросният брой на вестника е поместено кратко съобщение за смъртта на великият лидер на македонските българи и борец за освобождението на Македония, останала под османска власт след 1878г. - безсмъртният български войвода Гоце Делчев. Публикуваме това безценно американско сведение за етническата принадлежност на Войводата(която всъщност е БЪЛГАРСКА, а не македонска, както се опитват да внушават македонистките манипулатори от Скопие), с ясната цел да разобличаваме лъжите, тиражирани от научните в кавички среди на Република Северна Македония. Колкото и същите да се опитват да прокарат фалшивата теза за македонска етническа идентичност на Гоце Делчев, всеки техен опит в това отношение завършва и ще завършва с неуспех, защото изворите и източниците от началото на ХХв., в това число български, сръбски, американски, английски, новозеландски и т.н., сочат точно обратното - Войводата е БЪЛГАРИН и никакъв друг. Долу под самата статия в изданието, съобщаваща за героичната смърт на този велик българин, има и друга съобщаваща за сражения на турски части с БЪЛГАРСКИ революционери(български, а не македонски!), в района на Монастир(т.е. Манастир - дн.град Битоля в Република Северна Македония), както и за действия на БЪЛГАРСКИ КОМИТИ в района на Леринско(Егейска Македония, днес на територията на Гърция). Всички тези свидетелства, които посочихме и коментирахме в редовете по-горе, доказват по безспорен начин едно-единствено нещо: населението на Вардарска и Егейска Македония преди 1944г., е било БЪЛГАРСКО.
На снимката: скрийншот(екранна снимка), с ясно видим линк, препращащ към електронната дигитална версия на американсйият вестник "New York daily tribune" от 11 май 1903г., съобщаващ за убийството на Гоце Делчев.
На снимката: статията, съобщаваща за героичната смърт на Войводата и изрично указваща българската му етническа принадлежност.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5