Пропускане към основното съдържание

Неизвестна колективна находка с късноримски монети от IVв. от Асеновград.

В края на 2001 или началото на 2002г.,в района на циганската махала в Асеновград(Пловдивска област),при изкопни работи,местните жители на махалата намерили глинен съд,в който имало около 150 на брой късноантични римски монети от IVв. - 1 златна монета - солид(?!) на "...император Константин..." (Константин I Beлики(306-337) - ?) и медни монети на останалите римски владетели и техни родственици,управлявали Империята в периода началото-средата на IVв.От тази находка,успяхме да проучим само две медни монети,при това отлично запазени и съхранени,собственост на асеновградски колекционер,закупени от цигани,продаващи ги на пазара в града(очевидно съдбата и на останалата част от съкровището е същата.Информацията за него е била от продавачите на монетите,които му казали,че те са "...от гърне,от нашата махала...").С оглед на добрата запазеност и съхраненост на двата екземпляра,с основание може да се смята,че монетите от съкровището са били в обращение за съвсем кратък период от време.Причината за трезорирането им вероятно са гражданските войни и размирици,както и варварските нашествия,случили се в самия край на четвъртото столетие след Христа.До този момент самата находка е абсолютно неизвестна за науката и по този начин,тя се въвежда в научен оборот за пръв път. Разпределението и определението на запазените две медни римски монети от тази находка е дословно следното: - Римска империя. Констанций II(340-361),центенионалис,мед("Бронз 3" - 17-18мм) - на горната снимка. Лице/аверс: Бюст надясно,облечен с мантия и с диадема.Около него надпис - DN CONSTANTIVS PF AVG. Опако/реверс: Римски войник,пробожда паднал вражески конник.Около изображението надпис - FEL TEMP REPARATIO.Неопределена монетарница. - монета на цезаря Констанций Гал(351-354),центенионалис,мед("Бронз 3" - 17-19мм) - на долната снимка. Лице/аверс: Бюст надясно,облечен с мантия и с диадема,зад него монетен знак - D.Около него надпис - CONSTANTIVS NOB CAES. Опако/реверс: Римски войник,пробожда паднал вражески конник.Около изображението надпис - FEL TEMP REPARATIO.Вероятно монетата е продукт на монетарницата на град Александрия в Египет(поради мъчно четливия надпис,обозначаващ името на монетарницата,в която е отсечен и емитиран въпросния екземпляр,нейното определение е несигурно,б.а.- Л.В.). Находката хвърля нова светлина върху античната история и далечното минало на град Асеновград,в епохата на Късната Античност в българските земи,като същевременно с това,тя ни предоставя нови данни за състоянието на паричните процеси и монетната циркулация,протичали в тази част на диоцеза Тракия по същото това време.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5