Пропускане към основното съдържание

Интересна персийска монета-сатрапска емисия от Турция/Interesting Persian coin - satrapian emission from Turkey.

В българска частна колекция се съхранява една интересна антична персийска монета - сатрапска емисия, отсечена от персийския сатрап на Йония и Лидия - Автофрадат(380-355г.пр.Хр.). Монетата не е намерена на територията на България, а е внос от чужбина. Собственикът й я е закупил от турски гражданин, живеещ в Германия, по време на нумизматична сбирка, проведена преди няколко години в столицата на Чехия - град Прага. Именно поради тази причина, с основание можем да смятаме, че находката произхожда от територията на Република Турция. Персийският малоазийски сатрап Автофрадат(380-355г.пр.Хр.), отсича два типа монети, които наглед са почти едни и същи, но от които единият с инициали "ОА" е много рядък(!), докато другият имащ надпис "ОЛ", към който спада и нашата монета, обект на разглеждане в случая е значително по-често срещан. Като цяло обаче и двата типа Автофрадатови монети са определено редки екземпляри. Описанието на интересуващата ни в случая монета е дословно следното: - Ахеменидска Персия, Мала Азия. Автофрадат(380-355г.пр.Хр.), персийски сатрап на Йония и Лидия. Халк, бронз, от дребен номинал, с размери съответно 9/10мм.(монетата е с леко елипсовидна форма) и тегло от порядъка на 1,06гр. Без съмнение екземпляр от единична находка, с местонамиране Турция, с добре запазени изображения, но в същото време силно почернял и вероятно горял. Лице/аверс: Бюст на Автофрадат със сатрапска тиара, надясно. Над челото му стърчи кичур коса от бретона му. Около изображението няма надписи. Опако/реверс: Сатрапски монограм, подобен на ключ. От едната му страна житен клас, а от другата надпис, гласящ следното: "ОЛ". Находката, която коментирахме и разгледахме в редовете по-горе ни хвърля нова светлина върху парично-монетните процеси, протичащи в Мала Азия под персийска власт през IVв.пр.Хр., като същевременно с това находката увеличава известните досега Автофрадатови монети с още един екземпляр.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5