Пропускане към основното съдържание

Неизвестна колективна находка,с полски тройни грошове от края на XVIв. от района на град Берковица.






През 50-те г. на ХХв.,при изкопни работи за ремонт на водопровод,в район в непосредствена близост до град Берковица(Монтанска област),било намерено съкровище от сребърни монети на Реч-Посполита,около 100 на брой,всичките с номинал 3 гроша и при това отлично запазени и съхранени.Находката била разграбена и разпиляна от намервачите-работници.Тя е била укрита в малък глинен съд. При това сме длъжни да отбележим и важното обстоятелство,че монетите от това съкровище не са пробити.До този момент то е абсолютно неизвестно за науката.От него са се запазили само 4 броя,които са собественост на един от внуците на намервачите,и чиято снимка ми беше показана,с цел определянето им.Съдбата на останалите монети от находката е абсолютно неизвестна.Разпределението на съхранениете екземпляри е дословно следното: - Рига,Стефан Батори(1576-1586),3 гроша,сребро 1586г. - 1. - Полша,Сигизмунд III Baза(1587-1632),3 гроша - общо 3 екземпляра.По 1 брой с емисии съответно както следва: 1597г. - 1,сечена в монетарницата на град Люблин и 1598г. - 2,сечени съответно в тази на град Познан. Находката хвърля нова светлина върху миналото на град Берковица в края на XVIв. и предоставя нови данни за икономическите връзки между българските земи под османска власт и Османската империя от една страна и Обединеното Кралство на поляци и литовци,известно още и под името Реч-Посполита от друга.Съкровището увеличава броя на досега известните колективни монетни находки,съдържащи в себе си само полски монети от епохата на османското владичество над българските земи,с още едно такова еднородно съкровище от подобен тип.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5