Пропускане към основното съдържание

Нов(?) тип бронзова персийска монета - сатрапска емисия на неизвестен сатрап от IVв.пр.Хр./New(?) type Persian bronze satrap coin of unknown satrap from IV BC

На 29 септември 2019г.,в он-лайн платформата Ebay,от страна на чешка аукционна компания със седалище - Прага,за сумата от 50 щатски долара бе продадена една изключително интересна дребна бронзова персийска монета - сатрапска емисия,с вероятна датировка първата половина на IVв.пр.Хр.Емитента на самия екземпляр е неизвестен малоазийски персийски сатрап,а монетата като цяло е от неописан и неизвестен досега монетен тип.С оглед на останалите продукти,предлагани от въпросната фирма,които по съществото си са изключително малоазийски,с голяма доза вероятност може да се предполага,че монетата,обект на разглеждане в случая,произхожда от територията на днешна Турция.Според паспортната анотация,придружаваща общата информация на артикула е посочено,че диаметъра на сатрапската монета е 11мм.,а теглото й е съответно - 1,36гр. Описанието на самата монета е дословно следното: - Ахеменидска Персия - Мала Азия.Халк,бронз,малък номинал на неизвестен сатрап.Диаметър - 11мм. и тегло съответно - 1,36гр.С почти правилна кръгла форма.Екземплярът носи белезите и особеностите на единична находка,при това вторично почиствана. Лице/аверс: Бюст на млад персийски сатрап,със сатрапска шапка надясно.Над челото му самата шапка е пристегната с обичайната за епохата връзка(башлик),под формата на своеобразна панделка(по това се и разпознава,че въпросната монета е всъщност персийска,а не гръцка - вж. снимката по-долу - б.а.,Л.В.).
Опако/реверс: Великият персийски цар,с тиара на главата,облечен в дълга роба-кидарис,с кандис и лабрис,въоражен с лък и в приклекнала поза,изразяваща готовност за стрелба.Изображението е силно заличено,поради циркулационното износване на монетата - от него личат само лъкът и горната част от тялото на царя,с главата му.Около него няма надписи. Всички наши опити да идентифицираме монетния тип и името на персийския сатрап и негов издател се оказаха напразни и без резултат.В това число не помогна дори и най-авторитетният интернет сайт за малоазийските антични монетосечения - asiaminor.com. Навярно в случая имаме нов и неизвестен на науката към момента и единствен засега такъв сатрапски монетен тип от бронз,който не е описван и идентифициран досега. Относно датировката на самата монета,то тя без съмнение е периода 400-350г.пр.Хр.,ако съдим по стилистиката и особеностите на сатрапската шапка на персийския управител(т.е. сатрап),издател на самата монета,която в случая е от шапките "архаичен тип",характерни именно за периода от първата половина на IVв.пр.Хр.Факт,който по безспорен начин се доказва и допълва от портретните изображения върху монетите и на други персийски сатрапи в Мала Азия,издавани и емитирани в същия времеви период. Бронзовата персийска монета от новия тип на неизвестния сатрап,посочена и коментшрана по-горе ни дава нови сведения за малоазийските монетосечения,отсичани в Мала Азия под персийска власт през първата половина на IVв.пр.Хр.Същевременно с това тя е един интересен епизод от античната история на земите,формиращи съвременната територия на Република Турция.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5