Пропускане към основното съдържание

Нов османски документ за село Кочево(общ.Садово,Пловдивска област) от 1697г.

Съвсем наскоро,преподавателят-османист от ПУ "Паисий Хилендарски" - град Пловдив - гл.ас. д-р Дамян Борисов е бил на работно посещение в Истанбул(Турция),където във връзка с негово лично изследване,посветено на населението в Пловдив и Пловдивско в края на XVIIв.е проучил и един много интересен османски данъчен документ - подробен(муфассал) регистър за поголовния данък "джизие",събран от християните(българи,власи,цигани,гърци и дори и сърби!Сърби например,общо 30 на брой лица са описани като част от жителския състав на село Козан,т.е. село Козаново,Асеновградско - Пловдивска област - вж. Istanbul - BOA,MAD 3652,s.20 - б.а.,Л.В.) в района през 1697г. Сигнатурата на дефтера,под която той е заведен в истанбулските архиви е - Istanbul - BOA,MAD 3652,като до момента самият документ не е превеждан и публикуван нито на турски,нито пък на български език.Нещо повече - Ориенталския отдел на НБКМ-Сф няма предадено негово фотокопие от турска страна,което прави документа изключително труден и достъпен при използването му от българските специалисти. В регистъра са описани над 300 пловдивски села от петте нахии на казата Филибе(Пловдив) - Конуш,Караджа даг,Гьопса,Коюн тепеси и Рупчоз,включително и градовете Пловдив и Асеновград,с християните живеещи в тях.Сред пловдивските села,описани в регистъра на джизието от 1697г. е и село Кочево(общ.Садово,Пловдивска област),отбелязано от османския регистратор под името - "Село Кочаш".Под името на селото,което е било част от нахията Конуш и чийто опис се среща на s.17(т.е. на лист 17-ти от него,б.а.) от регистъра са описани поименно общо 34 българи-християни,пълнолетни лица и при това законни и пълноправни според властта данъкоплатци.За съжаление гл.ас. д-р Борисов е записал само бройките на домакинствата на българите-християни в Кочево през 1697г.,които са общо 34 на брой,като пълния и точен превод,съобщаващ последователно и поименно(т.е. със самите им имена!) жителите на Кочево,както и факсимилето от самия документ(по неговите собствени думи) ще бъдат резултат на друго негово пътуване до Турция,за което се надяваме то да бъде възможно в най-скоро време(Тук изказвам голямата си благодарност на преподавателя от ПУ и мой личен познат - гл. ас. д-р Дамян Борисов за споделената ми от него информация,касаеща в частност описа на село Кочево в документа - б.а.,Л.В.). Сумарно и по бройки изведено,описът на селото гласи дословно следното: "Каза Филибе(Пловдив).Нахия Конуш...Село Кочаш(Кочево).Ханета(т.е. домакинства,в смисъл - къщи) християни - 34". Лит.: Istanbul - BOA,MAD 3652,s.17 - подробен(муфассал) регистър на данъка джизие,събран от християните в Пловдивско през 1697г. Документът от Истанбулските архиви хвърля нова светлина върху миналото на селото в края на XVIIв.,като същевременно с това той е ярко доказателство за нарастването на българското християнско население в него през същото това време.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5