Пропускане към основното съдържание

Нов екземпляр от много рядка провинциална монета на Сердика/New copy from very rare provincial coin of Serdica.

На 5 юни 2019г.,в интернет-платформата "Ebay" завърши един аукцион на който американски продавач,с локация Рего Парк в Ню Йорк(САЩ),продаде за сумата от 340 щатски долара една много рядка бронзова римска провинциална монета на град Сердика(днешна София),с изображение на сексуална сцена,представена от два любещи се Ероса. Въпросния тип монета е много рядък,като емисията с това изображение е била отсечена при управлението на император Каракала(211-217).Размерите на интересуващия ни екземпляр са дословно следните,като те са посочени в паспортната анотация,придружаваща общата информация за въпросния артикул в съответната продажба.Според нея,описанието на разглеждания в случая екземпляр е дословно следното: - Римска империя,провинция Тракия.Град Сердика(днешна София).Асарий на император Каракала(211-217),бронз,силно почернял и вероятно горял,със следните характеристики: Лице/аверс: Лавров бюст на Каракала надясно и надпис на старогръцки език около него - AVT K M AV CEV ANTΩΝEINO. Опако/реверс: Два любещи се Ероса,в поза изразяваща силно страстен секс.Около тях надпис - CEPΔΩΝ. Диаметър - 19мм. и тегло съответно - 3,28гр.Референция: SNG Cop. 801; Winterthur 1258; L. Ruzicka, NZ 48, 1915, 62 Nr. 380.Много рядък нумизматичен паметник и тип монета. В много лошо състояние,с личащи си язви върху повърхността на самата монета.Екземпляр,с неизвестно местонамиране,без всякакво съмнение добит по колекционерски път. Макар и самата монета да е продукт на град,намиращ се понастоящем в днешните български земи,все пак съществува вероятността тя въобще да не произхожда от територията на Съвременна България.Сердикийски монети са намирани в земи далеч в пределите на Римската империя,както и в територии извън териториалните граници на самата империя.Монети на Сердика са намирани на териториите на Македония,Хърватия,Сърбия,Румъния,Украйна,Русия,Израел,Италия, Гърция,Турция,Унгария и т.н.Разбира се обаче,обратното твърдение - т.е. находката да произхожда от земите на днешна България е също напълно вероятно,а и същевременно възможно. Възпросния екземпляр,който разгледахме в редовете по-горе увеличава известните досега екземпляри на тази супер интересна и рядка сердикийска монетна емисия от началото на IIIв.,като същевременно с това тя ни предоставя нови данни за монетното производство на ателието в античната София през същото това време.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Районите на Кюстендилско, Дупнишко и Радомирско, според сведенията на краткият регистър Istanbul - BOA, TD 167 от 1530г.

Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550)", Ankara,2013,s.978.

Районите на Шуменско и Ловешко през 1530г., според сведенията на регистъра Istanbul - BOA, TD 370.

Шуменско през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti(1514-1550", Ankara,2013,s.993. Ловешко през 1530г. Източник: "Rumeli eyaleti((1514-1550)", Ankara,2013,s.992.

Три бронзови монети на тракийския град Одрюза(Филипопол - ?) от IIв.пр.Хр.

В една частна колекция се съхраняват 3 сравнително редки бронзови тракийски монети,от типовете приписвани на тракийския град Одрюза(или Одрюса),отъждествяван с днешния Пловдив.Макар и добити по колекционерски път,и като цяло да са с неизвестно местонамиране,с основание можем да смятаме,че находките произхождат от Пловдивско.На тази мисъл ни навежда обстоятелството,че почти 90% от известните и публикувани досега находки на такива монети,произхождат само и единствено от град Пловдив и близката негова околност,в радиус от 20-25км. около самия град и землищата на селата,разположени в близост до него.Находки на монети на Одрюза има от землищата на близките до Пловдив села - Браниполе,Белащица,Брестовица,Ягодово,Катуница,Кочево,Караджово, Чешнегирово,Чалъкови,Белозем,Моминско,от землището на малкия град Садово,разположен на около 20км. източно от Пловдив,от двата асеновградски квартала Горни Воден и Долни Воден и т.н.(За находките и приблизителните им датировки вж в: Василев 2016, 49-5